ДОСТ на Местан подкрепи Цецка Цачева за президент – ВИДЕО

„Президентът трябва да бъде откровен европеец и атлантик – ДОСТ ще подкрепи кандидатурата на г-жа Цецка Цачева за предстоящите избори“. Това заяви лидера на партията Лютви Местан броени часове преди ДПС да обяви зад кого ще застане на първия тур на президентския вот.

Подкрепата с резерви или най-малкото зло

Ще дадем тази подкрепа без да е поискана от ГЕРБ, добави Местан. Защото в ДОСТ не разбирали политиката като сделка и търгашество.

За тях Цачева била най-компромисният вариант, макар и да не била идеалният вариант за държавен глава.

Местан посочи, че външната политика на България трябва да има балансирани позиции, но не като неутрална страна, а като такава член на ЕС и НАТО. „Нито един от кандидатите за президент не покрива тези критерии и затова е естествено да се насочим към последното квадратче „не подкрепям никого”, но новината е, че няма да направим това, няма да бъдем партия на бойкота, а партия на активното участие в тези процеси“, подчерта лидера на ДОСТ.

Местан: Смятаме, че България трябва да се развива като евроатлантическа държава. Ние смятаме, че президентът атлантик трябва да има ясна позиция и да заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, когато тя се оттегли от Крим, защото това е най-бруталното нарушаване на международното право.

ДОСТ

На въпрос какви са, все пак, резервите на Местан към Цецка Цачева, той отговори, че е проследил първия неин дебат с ген. Радев от тази сутрин. И е стигнал до оценката, че тя има ясна позиция за Крим, че говори като представител на страна-член на ЕС и НАТО, „но бихме искали да я видим като много по-категоричен евроатлантик”.

Местан: Немислимо е да подкрепим някой от левите кандидати

Вижте още от думите на Местан във видеото:

От най-младата партия у нас посочиха, че е изключено да подкрепят, когото и да е от левите кандидати.

Остават кандидатите на дясното – не е възможно да подкрепим г-н Трайчо Трайков. Той е представител на коалиция, която носи вина за вкарването на българските крайни националисти в управлението, определени от Съвета на Европа като фашистки.

Meстан изтъкна още, че именно реформаторите и патриотите били виновни за ограничаването на броя на секциите в Турция.glasove-6

- реклама -