Николай Бареков, съпруга, досиетата Пандора, офшорна фирма
Снимка: Фейсбук

„Досиетата Пандора“: Появиха се имената на Николай Бареков и съпругата му

Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика Николай Бареков е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват Досиетата Пандора. Това съобщава сайтът за разследваща журналистика bird.bg.

Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила.

Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата “Инвестиция.БГ” ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци обитавана от Николай Бареков.

На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на “Инвестиция.БГ” се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева.

Произходът на средствата “инвестирани” от трите млади дами е загадка. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков “България без цензура”, а Иванка Неделчева се изявява като негов личен PR.

През пролетта на 2014 г. става известно, че в този имот на ул. Лешникова гора 79 живее председателят на ПП “България без цензура” и бивш директор на ТВ7 Николай Бареков. Тогава той заявява пред медиите, че плаща наем от 1000 евро за къщата. Следва краха на КТБ и появата на публична информация за масивното финансиране на ТВ7 и “България без цензура” от банката.

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на “Инвестиция.БГ”. Прехвърлянето на активите на “Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията налична в Документите Пандора се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма “Мултисърв Лимитид” и остава така до 2019 г.

Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

Междувременно, докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

Потърсена от bird.bg за коментар, Календерска първо моли за време, за да събере документи, а след това престава да отговаря на телефона си.

- реклама -