допинг шорттрек
Първият случай на допинг по време на игрите в Пьонгчанг е в шорттрека

Първи случай на допинг в Пьонгчанг

Спортният арбитражен съд (CAS) обяви, че отстранява от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг Кеи Саито. Японският състезател в шорттрека е дал положителен резултат на допинг тест. В кръвта на 21-годишния Саито са открити следи от забранената субстанция ацетазоламид. Тя се използва и като диуретик, и като маскиращо средство при употребата на други забранени вещества. След разглеждане на заявлението на Международният олимпийски комитет (МОК) и Международният кънки съюз (ISU), съдът постанови, че Саито е приемал по своя воля веществото. Поради тази причина той ще бъде временно отстранен от Олимпийските игри и други състезания под егидата на ISU.

Саито, 21-годишен студент по биология, преди е бил член на националния японски отбор на 3 000 метра. С тима той завършва трети в Световното първенство през 2013 и 2014 година. Сестра му Хитоми също се състезава в Пьонгчанг.

Първи японец с допинг в историята

Японският кънкьор е първият състезател на настоящата Зимна олимпиада, който е с положителен допинг тест. Саито е и първият атлет от Япония с положителна проба в историята на Зимната олимпиада.

„Изненадан съм много от резултатите от допинг теста. Никога не съм имал намерение да приемам допинг. Посетих антидопингов семинар, спонсориран от нашата федерация. Наясно съм, че спортистите не трябва да приемат допинг, дори непреднамерено. По този причина когато съм имал травма или съм боледувал, винаги съм следвал инструкциите на специалист. Много внимателно следя и това, което пия. Ако е открито нещо в пробата ми, не съм съпричастен към това. Ако обжалвам в Спортния арбитражен съд, обаче, нашият отбор може да се окаже в центъра на скандал. По тази причина взех решение да напусна Олимпийското село“, заяви Саито.

- реклама -