Сун Ян
Снимка: wikipedia.org

Допинг извади трикратен шампион от Олимпиадата

Трикратният олимпийски шампион Сун Ян ще пропусне игрите в Токио заради допинг нарушения. Вчера китайският плувец спечели обжалването на наказанието си пред Спортния арбитражен съд (КАС), но дори и намаленото му наказание не му позволява да участва в игрите през лятото.

Наказанието на Сун Ян беше намалено на 4 години и 3 месеца. То започва със задна дата от 28 февруари 2020-а.

Причина за наказанието е пропуснат допинг тест през септември 2018-а. Освен това членове на екипа му счупили с чук негова кръвна проба, взета извън състезание. Това беше второ провинение за плувеца и той беше наказан за осем години. Световната плувна федерация FINA реши, че той не е направил нищо нередно през януари 2019-а. Световната анти допинг агенция обаче заведе дело пред КАС и го спечели.

Първото наказание на Сун Ян беше през 2014-а. Тогава той получи санкция от три месеца за приемане на забранения препарат триметазидин. Тогава той се оправда, че имал проблем със сърцето.

Шампионът на 200 м свободен стил от Рио спечели и два златни медала в Лондон през 2012-а.

Любопитно е, че шампионът на 400 м свободен стил Мак Хортън също няма да защитава титлата си. Австралиецът не успя да постигне достатъчно добро време на националното си първенство. Хортън все пак беше включен в олимпийски тим като част от щафетата.

- реклама -