Донев в Карловско: Възстановяването изисква време и усилия, държавата ще помогне

Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев на брифинг пред журналисти.

Донев посети село Каравелово, пострадало от наводненията миналата седмица.

„Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъдат възстановени домовете на хората и инфраструктурата“, съобщи Гълъб Донев.

По думите му освен финансови средства, ще бъдат осигурени и строителни материали за възстановяване на нанесените щети.

„Нещо уникално е, че няма пострадали и загинали. Да, има нанесени материални щети. Стихията връхлита за секунди, а възстановяването изисква време и усилия. Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъде възстановена инфраструктурата и домовете на хората“, посочи още той.

„Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени и строителни материали

като тухли, цимент и други. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства, за да може всяко едно домакинство да може да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората, чиито домове са разрушени“, заяви служебният премиер.

Премиерът каза още де до няколко дни всичко, което е необходимо ще бъде описано от кмета на община Карлово и кметовете на отделните населени места, които са пострадали, за да има пълната картина за необходимите неща.

Той добави, че ще предоставят толкова временни жилища, колкото са необходими.

„Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. Държавата е помислила и за това“, каза Донев.

Той коментира и причините за бедствието и заяви, че те ще бъдат допълнително изяснени.

„Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да, и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения“, каза Донев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено