Донев: Синдикатите ще участват в предоговарянето на Плана за възстановяване

Синдикатите ще участват в преговорите за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев пред 11-ия конгрес на КТ „Подкрепа“, който се провежда днес и утре в Националния дворец на културата в София.

Пред делегатите президентът Румен Радев подчерта, че разчита на взаимодействие с профсъюзите по дългосрочната енергийна стратегия.

Темата за енергетиката е сред ключовите по време на обсъжданията на конгреса на „Подкрепа“ наред с доходите и условията на труд.

Президентът на организацията Димитър Манолов припомни искането на синдикатите за отпадане на изискването за намаляването с 40% на въглеродните емисии от Плана за възстановяване и устойчивост и заяви, че битката за запазване на въгледобивните мощности ще продължи.

„Ние не настояваме миньорите да дишат прах и да газят кал. Ако и когато се появи устойчива алтернатива на въглищата и запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър, ние първи ще застанем зад нея.“

- реклама -