Донев: Ще внесем електроенергийна стратегия

Така, както са заложени параметрите в сегашния План за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас.

Знаете, че правителството, управлявало до 2 август миналата година, бе приело ангажимент в ПВУ за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което значеше, макар да не бе записано в Плана, затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища – ТЕЦ „Марица Изток“ 2, 3 и други.

Това ще нанесе огромна щета върху икономиката.

Това заяви сулжебният премиер Гълъб Донев пред медии в Калофер.

„Ние сме в постоянен контакт с различните служби на ЕК. Заложеното от предходното правителство в Плана можем да предоговорим, тъй като Плана, както сега е подписан, задължава България да се намалят емисиите с 10% до края на годината,у което за нас не е приемливо“, каза още той.

Като евентуални варианти той посочи отсрочване във времето, преразгледан, друга отправна година за сравняване на въглеродните емисии.

Той не можа да даде информация за времевия хоризонт за това.

„Ще внесем електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в близките няколко години в преспектива.

Залагане на нови ядрени възможности се предвиждат. Независимо от това, че сме служебно правителство, действаме със стратегически подход. Мислим за електоренергийната сигурност на България и целия регион“, допълни той.

Той се изказа по повод случая с ескортирането на мигранти край Пловдив от служител на МВР: „Не бих коментирал индивидуалните подбуди на служител на МВР да се занимава с една престъпна, наказуема дейност. Тече разследване. Това е индивидуален случай.“

На въпрос дали има връзка с Христо Грозев, Донев заяви: „Този случай придоби голяма популярност. Както казах, българското правителство и службите, преди да стане популярна темата с Грозев, поддържаха връзка с него. Създадени бяха условия той да се прибере в дома си във Виена, за да се гарантира сигурността му.“

„Знам за проблема с липсата на лекарствата, предприемат се мерки да се компенсира недостига“, каза още той.

„Виждате, че НС се занимава с всичко останало, но не и със законотворческа дейност. Всички законопроекти по ПВУ са внесени, но не съм оптимист, че ще се приемат повече от 2-3 от тях. Ние си свършихме работата.

Те отлежават от октомври месец. Ангажиран съм с отчета на служебното правителство за дейността му, това за мен е по-важното, отколкото дали ще бъде съставено ново правителство.

Подходът на акад. Денков за диалог с партиите беше добър ход, да видим утре декларацията, която ще предложат за гласуване в НС, дали ще има необходимото мнозинство и зависи вече от резултатите от гласуването ще имаме ясна оценка дали вторият мандат ще бъде успешен“, коментира той шансовете „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство.

- реклама -