Гълъб Донев, Асен Василев, НСТС, бюджет

Донев: Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген

Донев: Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген.

„България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент,

че е направило политическа връзка

между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване”.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при изслушването си в парламента за отлагането на страната ни за членство в Шенген.

Той изтъкна дълга към тримата български граничари, загинали външната граница на ЕС. Последиците могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, в не по-малка степен за Австрия и Нидерландия.

България не се е отказала от Шенген, каза Донев.

„Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния”, каза той.

По думите на премиера изискванията са технически и те са покрити. „От свършеното от служебното правителство – независимо от безспорния факт, че критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени, бяха извършени две проверки, организирани от ЕК с участието на заинтересовани държави-членки”, изреди премиерът и каза подробно кога са били.

„На 14 октомври 22 г. имаше мисия с европейско сътрудничество,

шенгенска и визова организационна система. Екипът, който е правил проверката, е от 12 държави-членки и петима експерти от ЕК. Те отчитат, че от 2011 г. България е положила необходимите усилия”, каза Донев.

„През ноември имаше втора визита, която да проври визите, защитата на данните и съдебното сътрудничество”, разказа Донев и изтъкна, че заключенията гласят, че България продължава да покрива необходимите критерии.

Той припомни, че след това имаше проверка и от посолството на Австрия. България покрива всички условия за членство. Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки.

- реклама -