Донев: Ще прилагаме европейския регламент за справяне с високите цени на тока (На живо)

Донев: Ще прилагаме европейския регламент за справяне с високите цени на тока. В момента се работи по проект на

нормативен акт по прилагане на европейския регламент,

относно спешната намеса за справяне с високите цени на електроенергията. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Донев увери, че събраните свръхприходи, генерирани от производителите на електрическа енергия, ще се използват за продължаване на програмите за финансирането на мерки в подкрепа на крайните потребители, с цел смекчаване на въздействието на високите цени върху тях.

„Производителите, които имат под пределните разходи,

ще правят вноски във Фонд енергийна сигурност на електроенергийната система“, посочи служебният премиер. Гълъб Донев припомни, че мярката ще бъде в помощ основно на малките и средни предприятия, а крайните битови потребители продължават да бъдат защитени от регулираните цени, които са чувствително по-ниски от борсовите.

Отговорът на служебния министър-председател бе

на въпрос на народния представител от „Български възход“ Георги Самандов, който поиска информация за това как правителството се готви да приложи европейския регламент и има ли функционална готовност държавните институции да започнат изпълнение на дейностите по него.

Донев бе на парламентарен контрол, за да отговаря за доходи, горива и цените на енергията. Народното събрание е отредило петъчния ден единствено за парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Той започна в 9 ч., като въпроси и питания

са отправени към служебния премиер Гълъб Донев и към 16 министри.

Донев ще отговаря на три въпроса – за политиката по доходите, осъществявана от служебното правителство, за готвената отмяна на

забраната на износ на горива,

произведени от руски петрол и за прилагането на Регламента на ЕС от 6 октомври 2022 г. във връзка със спешна намеса за спиране с високите цени на енергията.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов

 ще отговори на няколко въпроса, между които за оперативните програми за периода 2014 – 2020 г. и 2021 – 2027 г., както и за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост.

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, ще отговори на 3 въпроса, между които за изнесена информация за

нерегламентирани срещи на служители на МВР.

Росица Велкова-Желева, служебен министър на финансите, ще отговори на въпрос за усвоените средства за капиталови разходи по консолидираната фискална програма за 2022 г. Росен Христов, служебен министър на енергетиката ще отговори на 7 въпроса. Питания са отправени и към останалите министри, като на регионалния Иван Шишков ще бъдат зададени 19 въпроса.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено