Дончо Барбалов: Не се обмисля въвеждане на вечерен час в София

Не се обмисля въвеждане на вечерен час за столицата. Това увери зам.-кметът на София Дончо Барбалов в студиото на БТВ. Според него това не е целесъобразно да се мисли за такава мярка.

Засега единствената мярка е затварянето на нощните заведения за 14 дни. След анализ на ситуацията след две седмици, мярката ще разгледа отново. Не неспазването на мерките в заведенията, а самата същност на средата предполага, че мерките срещу епидемията не могат да бъдат спазвани, обясни Барбалов като отговор на обвиненията, че мярката е дискриминационна и заявката от страна на асоциациите на ресторантьорите, че искат доказателства от страна на експертите. На въпрос за предупрежденията, че ще има фалити, Дончо Барбалов заяви: „Вярвам в свободната инициатива.“

Ресторантите продължават да работят, съобразно изискванията в епидемична обстановка, обясни Барбалов и посочи: „Ако излезем от червената зона като областен град, няма да се налагат други мерки.“

Следи се с особено внимание ситуацията в училищата и според нарастването или намаляването на случаите може и да се въведе мярка в горните класове да се провежда дистанционно обучение.

В момента в общинските болници заетите легла с болни от коронавирус са 70. Няма недостиг и няма сигнали за неприет болен. Самата организация за лекуване на болни от ковид не е лесна, обясни Барбалов и се обърна с призив към студентите по медицина да се включат където е възможно в системата. Доброволците към настоящия момент са малко, призна Барбалов.

- реклама -