Дончев: Президентът Радев едновременно подписва бюджета и го критикува

От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи, каза вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с изказването на Румен Радев във връзка с бюджета. 

Дончев сравни изказването на Радев с „Котката на Шрьодингер“, която е хем жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го „разочароващ“.

В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция, каза още той и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%. „Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС“, каза още вицепремиерът.

„Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС“, каза още вицепремиерът.

Експерт от здравното министерство заяви, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

„Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект“.

Експерт от министерството на финансите допълни, че в условията на криза бюджета води антициклична политика. „Дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите“, каза още тя.

- реклама -