Българо-македонски бизнес форум Томислав Донче Ангюшев

Дончев: Македония иска да участва като съдружник в АЕЦ „Белене“, ще се създаде и обща енергийна борса

Политическите усилия дават резултат, заяви вицепремиерът Ако погледнете данните за стокооборота, туристите, ще видите, че особено след подписването на договора от 2017 г. има стръмен ръст. Това показва, че нещата се получават.

Това заяви българският вицепремиер Томислав Дончев след приключването на Българо-македонския бизнесфорум, който се проведе в Скопие.

От тук нататък трябва да влезем в конкретиката. Една от темите е осъществяването на общ граничен контрол – по нея се работи, подчерта Дончев. Предстои размяна на визити, особено в сферата на енергетиката, добави той. От една страна участие на Македония в проекта АЕЦ „Белене“, като съдружник. Това е анонс, тепърва ще се водят разговори. Другата е създаване на обща енергийна борса, заяви Дончев.

Двете ни страни имат голям потенциал за развитие на отношенията си в енергийния сектор, включително чрез партньорство при изграждането на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев.

От изключителна важност за развитието на всяка една икономика е да има правов ред, каза още Ангюшев. Той благодари на Дончев за подкрепата, която българското правителство оказва на македонския бизнес.

Ангюшев подчерта, че няма нищо по-добро от това двете държави заедно да се стремят към икономически просперитет. Стокообменът на Македония през 2018 г. достигна 995.2 млн. долара, каза македонският вицепремиер, което е сериозен ръст по сравнение с 2017 г.

Във форума взеха участие над 100 български и македонски компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и хранителните продукти, биохраните и туризъма, които в рамките на форума проведоха двустранни срещи. В нарочна среща на представителите на туристическия бранш взеха участие заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и македонският му колега министърът на икономиката Крешник Бектеши. Кметовете на Кюстендил, Дупница, Белица, Берово, Струмица, Крива Паланка, Каменица, Делчево, Пехчево и Ново село обсъдиха перспективите за по-тясно сътрудничество между пограничните общини.

- реклама -