Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Дончев: Има два варианта за връщане на надвзети суми от „Булгаргаз“

„Намалението на цената на газа с 40% е постигнато в тежки преговори между България и Русия през последните седем месеца. Става въпрос за преизчисляване по различна формула, много по-тясно свързана с пазарната конюнктура на Европа.“ Това обясни за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Булгаргаз“ има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР, и експертите, като се търси възможният вариант, който не би предизвикал административен и логистичен хаос„, допълни той.

По думите на Дончев, има две възможности – или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесния вариант.

„Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това“.

Относно дългия период на предоговаряне в цената на газа – 7 месеца, вицепремиерът обясни, че става дума за корпоративни преговори. „Газпром“ и „Булгаргаз“ са дружества, единственото което можем да поставяме ние, са задачи като намаляване цената на газа. Не е редно политически лица да участват в корпоративни преговори“, допълни той.

Новата формула цената на газа ще бъде обявявана всеки месец от КЕВР. „България съвсем скоро ще бъде в съвсем различна ситуация с изграждането на съоръжения от газовата инфраструктура, които ни позволяват да имаме достъп до газ от каквито и да било други източници. Това означава, че ние вече сме на пазара и може да избираме най-добрата цена. След толкова години приказки по темата, се радвам, че това най-сетне се случва“.

източник: БНТ

- реклама -