опровержение Томислав Дончев, образование, газов хъб "Балкан", Горанов

Дончев: България няма да дава пари за „Белене“, участва с двата руски реактора

Държавата България няма да дава пари за построяването на АЕЦ „Белене“, няма да има държавни гаранции

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Нова телевизия.

„С честна и прозрачна процедура за избор на инвеститор се гарантира че проектът е успешен. Ако има стратегически инвеститор, значи ще има и пазар“, коментира той.

Реакторите на централата ще са руски, защото вече сме ги купили. С тях ще участваме в проекта. Какви обаче ще са турбините и другото оборудване, зависи от инвеститора, който бъде избран, уточни Дончев.

„След това събитие има да се свърши още много работа. България си свърши работата и вкара темата отново в дневния ред на Европа. Трябват реформи в самите държави. Освен това бавно и неотменимо убеждаване на гражданите, че членството в ЕС няма алтернатива. Същият процес трябва да тече в държавите членки“, каза вицепремиерът по повод резултатите от срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, допълни той.

„Пакет „Мобилност“ не само е в ущърб на България, той нарушава редица европейски принципи включително и този за свободно движение на хора. Един превозвач може да не иска да се прибере вкъщи, а да отиде да види тъща си в Испания. Защо му вменяваме да се прибере в България“, коментира Дончев по повод новите правила за тираджиите, които иска да наложи Европейската комисия.

- реклама -