Versace

Донатела Версаче – обикновеното момиче от Калабрия, което се превърна в моден диктатор

Когато през 1997-ма Джани Версаче бе застрелян пред луксозната си вила в Маями, мнозина прогнозираха крах на модната му империя. И това бе логично, защото той бе сърцето, мозъка и креативната ръка на една от най-успешните марки в света.

Но, това мнозинство забрави, че той има Донатела.

Никой не вярваше, че нисичката руса сестра на Джани ще положи тънкия си ток върху Versace и ще продължи да управлява повече от успешно бранда.

Музата на Версаче

Като малкото момиченце в семейството, Донатела е обожавана от двамата си братя Джани и Санто. Цялото семейство я гледа като принцеса. „Бях толкова разглезена. Бях най-добре облеченото малко момиченце в града“, споделя години по-късно тя.

Като тийнейджърка създава своя емблематична визия, като изрусява косите си в платинено и започва да очертава плътно очите си с черен грим.

Когато Джани Версаче започва да се занимава с мода, Донатела е неговата първа муза и пръв модел – той с охота изработва дрехи, които тя да носи. Бъдещата дизайнерка започва да учи плетиво във Флоренция, а не след дълго се присъединява към братята си и тримата започват да работят заедно във Versace.

Първоначално тя се занимава повече с PR и организирането на ревютата на бранда.

Двамата братя Версаче и Донатела

През 80-те Джани прави парфюм, който посвещава на нея – Blonde. Още тогава е недолюбвана, защото мнението й се оказва най-важното за прочутия дизайнер – всеки модел, на който се слага етикет Versace бива одобряван от Донатела. Тя е неговия най-доверен критик и той й вярва безусловно.

Малко след това семейството решава тя да разработи собствена линия – Versus, която Донатела лансира успешно и до днес.

Когато Версаче е застрелян, Донатела е съкрушена от загубата на най-близкия си човек. Но бързо й се налага да се окопити. За свой наследник на модната империя Джани посочва дъщеря й Алегра. Смята се, че причината за това е да се избегне конфликт между Донатела и брат им Санто, който е президент на компанията и се занимава с нейните финанси и до днес.

Година и 3 дни след смъртта на брат си, Донатела представя своята първа колекция висша мода в парижкия хотел Риц, където построява подиум върху басейна. Точно както навремето е правил по-големия й брат.

Новият дизайнер на Версаче първа започва да използва звезди, вместо непознати модели, за да рекламира своите облекла.

Тя прави безплатни тоалети за Мадона, Бритни Спиърс, Дженифър Лопез, Лиз Хърли, Катрин Зита Джоунс, Елтън Джон – все хора, които нарича свои приятели. Те носят роклите й на червения килим, бляскави партита, на Оскарите. Именно Донатела прави скандалната зелена рокля, с която Джей Ло се яви на наградите Грами през 2000-ната година.

Въпреки, че модната къща не залязва, следващите 10 години са трудни в личен план за цялата фамилия Версаче – Донатела е зависима към кокаина и пластичната хирургия.

Санто изпада в тежка депресия, а Алегра се разболява от анорексия. Русата фурия твърди, че се спасява със спорт – през последните 15 години няма ден, в който тя да е пропуснала фитнеса.

Днес фактите говорят сами за свършеното от нея – годишният приход на бранда за 2016-та възлиза на 669 млн. долара.

През май Донатела ще бъде патрон на Мет Гала – годишната изложба Costume Institute на Metropolitan Museum of Art, където ежегодно звездите се явяват с най-скъпите и модерни тоалети на прочутите дизайнери. Всъщност запитана неотдавна кой е най-великия дизайнер за всички времена – Донатела неочаквано казва, че това е Карл Лагерфелд.

Дизайнерката винаги носи скъпи бижута, но никога не взима мерки, за да ги държи на сигурно място. Причината за това е, че според нея кандидат крадците не очакват тя да носи скъпи вещи в чантата си.

„Винаги нося бижута в чантата си. Не ги заключвам. Никой не може да си помисли, че в чантата ми може да има пръстени„, казва тя.

Донатела твърди, че чантата й винаги е тежка, защото не може да се раздели с вещите си. „Имам най-тежката чанта на света. В нея първо слагам гланц за устни, който е много важен. После слагам таблет и 3 телефона – 2 служебни и един личен. Преди носех и по 3 кутии цигари и 4 запалки, но отказах цигарите. Сега имам електронна цигара.“

- реклама -