Доналд Тръмп милиардер биография

Доналд Тръмп – милиардерът с безкрайни амбиции

Kандидатът на републиканците за президент на САЩ е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк. Той е предпоследното от пет деца в семейството.

Тръмп е наполовина германец по линия на баща си и наполовина шотландец по линия на майка си.

Образование

Младият Доналд напуска училище на 13 години и постъпва във Военната академия на Ню Йорк, където завършва девети клас и гимназията.

Тръмп посещава две години Fordham University в Бронкс, след което се записва във факултета по финанси и търговия на университета на Пенсилвания. Докато учи Тръмп работи в семейната компания Elizabeth Trump&Son. През 1968 г. се дипломира като бакалавър по икономика.

Бизнес в кръвта, нюх и широх размах

Доналд Тръмп е сред най-прочутите и богати американски предприемачи. Следвайки амбицията, която има като малък, той натрупва богатство чрез бизнеса си с недвижими имоти и казина. Започва работа в компанията на баща си Фред Тръмп, който има влияние в бизнеса с недвижими имоти в Ню Йорк. След като Доналд завършва образованието си, се присъединява към фирмата на баща си – The Trump Organization.

Той бързо разширява бизнеса, стартирайки с реновирането на Commodore Hotel, а впоследствие и с небостъргача Trump Tower в Ню Йорк и още няколко жилищни проекта. Скоро след построяването на Trump Tower, Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. По-късно разширява дейността си в сектора на въздушния транспорт (купувайки авиопревозвача Eastern Shuttle), в бизнеса с казината, включително купува Taj Mahal Casino.

На границата на фалита

В началото на 90-те състоянието на Тръмп се оценява на 1 млрд. долара. Освен веригите хотели, казина и луксозни жилищни сгради, в империята му влизат още авиокомпанията Trump Shuttle Airline, футболният отбор New Jersey Generals и огромно количество по-малки предприятия. В определен момент и самият Тръмп не е наясно с бройката им. Постепенно той започва да губи контрола над разрастналия се до невъобразими размери бизнес.

Налага се новите проекти да се финансират от заеми. Кредитори му стават големи банки и инвестиционни компании – Citicorp, Merrill Lynch, Chase Manhattan. Дълговете на предприемача растат стремително, назрява криза в недвижимите имоти. В началото на 90-те години дълговете му възлизат на 9,8 млрд. долара, като 900 млн. от тях Тръмп е задължен да изплати от собствения си джоб. На границата на бранкрута той ипотекира небостъргача Trump Tower.

Отново нагоре, нагоре

Благодарение на вродения си инат, Тръмп успява да се измъкне от дълговата яма. Доходите от игрален бизнес покриват голяма част от задълженията му. През 1997 г. магнатът напълно покрива голяма част от заемите си и, разбира се, пристъпва към нови начинания. През 2001 г. Тръмп, съвместно с корейския гигант Деу, започват строителството на 72-етажната Trump World Tower. 262-метровият небостъргач израства точно срещу щаб-квартирата на ООН в Манхатън.

Финансовата криза през 2008 г. внася нови притеснения за финансовата империя на Тръмп. Заради спада в продажбите, той не успява навреме да изплати кредит на стойност 40 млн. долара. Макар че милионерът би могъл с лекота да изплати задълженията си, той подава иск за обявяване на банкрут с мотива, че кризата се явява форсмажорно обстоятелство. През 2009 г. той обяви решението си да напусне Съвета на директорите на собствената си компания.

Филмова и телевизионна кариера

Доналд Тръмп има участия в няколко филма. Любопитното е, че винаги играе само себе си.

Най-известната му роля е в телевизионното риалити „Стажантът“, където търси да назначи управител за своя бизнес със стартова заплата 250 000 долара. За това предаване той получава собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Политическа кариера

Бизнесменът милиардер е канен да се включи в президентската надпревара в САЩ още от 80-те години, но стрелката на политическия му компас постоянно сменя посоката си от десния на левия полюс.  Към 2009 г. все пак той определя възгледите си и се присъединява към Републиканската партия. През 2011 г. активисти на партията се опитват да го въвлекат в президентската кампания, но бизнесменът заявява, че още не е готов да се оттегли от частния сектор.

На 16 юни 2015 г. Тръмп обяви официално, че вече е готов да се бори за влизане в Белия дом. Кампанията му имаше строга логика и стратегия. Той посети първо щата Ню Хемпшир, традиционно считан за бастион на републиканците. После отиде в Невада и Калифорния – щати, които получаваха солидни финансови инжекции от страна на Тръмп. Предизборните му митинги бяха замислени като място за развлечение на електората.

Основна роля за популярността му оказа неговият характер – новоизлюпеният политик е свикнал да говори открито, без да обвива думите със завоалирани евфемизми. Заради тази си способност той придоби славата на ексцентричен особняк.

Какво обещава Тръмп

Основните моменти в кампанията на Тръмп се отнасят до имиграцията, здравеопазването, икономиката и вътрешната политика. Републиканецът се отнася, меко казано, хладно към жителите на Мексико и Близкия изток. В случай на победа той обеща да построи аналог на Великата китайска стена по границата с Мексико. Тръмп също така нееднократно се изказа за моменталното ликвидиране на въоръжените сили на „Ислямска държава“. Едновременно с това, той обяви, че ако стане президент, ще затопли отношенията с Русия.

Тръмп иска отмяна на медицинската програма на Барак Обама, защото нейното обезпечение струвало твърде скъпо на държавата. Той твърди, че може без проблем да осигури по-ефективни и евтини за данъкоплатците здравни грижи.

По отношение на икономическата политика в съветите на Доналд Тръмп се вслушват даже демократите. Той е убеден, че е изключително важно производството да се върне на територията на САЩ, увеличавайки данъците за стоки на американски компании, които ги произвеждат в чужбина. Тръмп настоява и за търговска война с Китай.

Семейно положение и състояние

Доналд Тръмп е баща на пет деца, а сегашната му съпруга Мелания Кнаус е трета поред.

Състоянието на Доналд Тръмп през 2016 г. е преминало границата от 4 млрд. долара, сочи оценка на списание Forbes. Богатството на милиардера продължава да се увеличава, в това число и благодарение на лицензираната недвижимост – строителните предприемачи заплащат на Тръмп, за да строят и продават от негово име.

- реклама -