Доналд Тръмп, Манчестър коментар

Доналд Тръмп удължи извънредните мерки за Западните Балкани

Американският президент Доналд Тръмп взе решение да продължи с още една година извънредните мерки спрямо Западните Балкани, въведени преди 16 г. от неговия предшественик Джордж Буш, съобщиха от Белия дом.

Решението включва и обявяването на т. нар. черен списък на лица, които са под санкции от Вашингтон заради нарушения на Дейтънското споразумение и заплахи за националната сигурност на САЩ.

В сила все още е извънредното положение заради „действията на хора, ангажирани в или подпомагащи спонсорирането или подкрепата на екстремисткото насилие в Република Македония и на други места в западнобалканския регион, или действия, възпрепятстващи прилагането на Дейтънското споразумение в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 в Косово“, се казва в текста на Белия дом, цитиран от сръбското радио b92.

Това е първият път, в който американският президент подписва каквото и да е било решение във връзка със Западните Балкани.

На 21 юни 2001 г. Джордж Буш взе решение, с което се обявява, че интересите на САЩ са застрашени от отделни лица и организации в Босна и Херцеговина, Македония и Косово.

- реклама -