президент

Доналд Тръмп се закле като президент на Съединените американски щати

Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност като 45-я американски президент. Той положи клетва на специална церемония пред Капитолия.

Тръмп се закле над две Библий

Свещените книги бяха в ръцете на първата дама Мелания. Едната бе историческата Библия на Ейбрахам Линкълн, над която Барак Обама се закле по време и на двете си клетви. Втората бе семейна и е подарена на Тръмп от майка му през 1955 година.

US Presidential Inauguration

Придружаван от първата дама Мелания и петте си деца, Тръмп държа традиционната реч при встъпване на държавния глава, в която изложи някои от основните си виждания за бъдещето на страната и призова за обединение на всички американци.

„Благодаря ви! Ние гражданите на Америка сега сме единни в едно голямо национално усилие – да изградим отново нашата страна. Ние заедно ще определим курса на САЩ и света за много години. Ще имаме трудности, но ще свършим работата си както трябва. Благодарни сме на Мишел и Барак Обама за предаването на властта, те бяха страхотни“, бяха първите думи на Тръмп като президент.

US Presidential Inauguration

Връщам властта на хората

„Днес не просто предаваме властта от една партия на друга, прехвърляме властта от Вашингтон и я връщаме обратно на вас – народа. Твърде дълго малка група  в нашата столица се ползваше от благата, докато хората понасяха цената. Политиците благоденстваха, но работниците не. Техните победи не бяха ваши.“

US Presidential Inauguration„Ние споделяме един дом, едно сърце и една съдба“, посочи още държавният глава.

„Престъпленията, бандите и наркотиците отнеха много животи… Това избиване на американци спира точно тук и точно сега. Ще върнем работата си, ще върнем границите си, ще върнем благосъстоянието си“, допълни още Тръмп.

„Ще се боря за вас с всеки дъх на своето тяло и никога няма да ви предам. Америка отново ще започне да печели, както никога преди. Държавата ще се води по две правила – „купувай американското и наемай американци. Ислямският тероризъм ще бъде „изкоренен напълно от лицето на Земята“

Новият президент завърши речта си с думите „Бог да благослови Америка!“

След това държавния глава на САЩ целуна съпругата си Мелания и бившата първа дама Мишел и се прегърна топло с предшественика си Барак Обама.

 US Presidential Inauguration

Преди Тръмп клетва положи вицепрезидента Майк Пенс.

Хиляди наблюдават церемонията

По всички улици около Капитолия се събраха хиляди за да наблюдават церемонията. Малко преди нейното начало полицията се намеси в протест във Вашингтон срещу Тръмп. Сблъсъците бяха между служителите на реда и агресивни протестиращи, облечени в черно.

По данни на агенция „Ройтерс“ група протестиращи са започнали да разбиват стъклата на магазини, офиси и автомобили в столицата. Това е принудило полицията да използва сълзотворен газ.

US Presidential Inauguration

На церемонията присъстваха Клинтън и Буш

Церемонията от трибуните на Капитолия наблюдаваха трима бивши стопани на Белия дом заедно със своите съпруги. Това са президентите Джими Картър, Джордж Буш младши и Бил Клинтън. Заедно с последния е неговата съпруга и бивш опонент на Тръмп на изборите през ноември – Хилари Клинтън.

На клетвата дойдоха сенатори и конгресмени, включително членове на Демократическата партия, която подложи на силни критики Тръмп.

US Presidential Inauguration US Presidential Inauguration

US Presidential Inauguration

US Presidential Inauguration

US Presidential Inauguration

- реклама -