сн. БГНЕС

Доналд Тръмп се закани да забрани приложението TikTok, ответната реакция не закъсня

Президентът Доналд Тръмп ще забрани китайското приложение TikTok в Съединените щати. Това става, след като служители по сигурността изразиха опасения, че услугата за видео споделяне може да бъде използвана за събиране на лични данни на американци.

TikTok отрича обвиненията, че е контролирана от китайското правителство или споделя информация с него. Бързоразвиващото се приложение има 80 милиона активни месечни потребители в Съединените щати. Но и до момента не е ясно дали Тръмп има властта да наложи забраната и как тя ще бъде приложена.

Реакцията от TikTok не закъсня.

Ръководството на американското подразделение на китайската социална мрежа TikTok е готово да продължи да поддържа работата на приложението на територията на САЩ, заяви в Twitter генералният мениджър на американския сегмент Ванеса Папас.

„Никъде не смятаме да ходим“, каза тя в обръщение към милионите американци, които ежедневно ползват приложението като подчерта, че чувстват тяхната подкрепа и им благодарят.

Компанията, за която в САЩ работят 1.5 милиона души планира в близките три години да открие още 10 хиляди работни места. В съобщението се подчертава, че ръководството на TikTok се стреми да осигури максимална безопасност на своите потребители.

В събота Reuters съобщи, че китайската компания ByteDance възнамерява да се откаже от своите дялове в американското подразделение на TikTok, за да избегне блокиране на приложението на територията на САЩ и уточнява, че те ще бъдат придобити от Microsoft, която след сключването на сделката ще отговаря за защитата на данните на американските потребители на мрежата.

- реклама -