Тръмп

Доналд Тръмп пристига на тридневна визита във Великобритания

Американският президент Доналд Тръмп започва тридневно държавно посещение във Великобритания. Той ще бъде придружен от съпругата му Мелания Тръмп и делегеция от хиляда души, предимно представители на едрия бизнес. Очакват се протести и в трите дни на визитата на Тръмп.

Доналд Тръмп ще започне посещението си с обяд с кралица Елизабет Втора, но кулминацията се очаква да бъде държавния банкет тази вечер в Бъкингамския дворец, на който са поканени около 150 гости с културни, дипломатически и бизнес връзки със Съединените щати.

Трима от тях обаче вече обявиха, че ще бойкотират банкета. Това са лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу. При държавни посещения гостуващият държавен глава обикновено произнася реч пред двете камари на парламента, но поради съпротивата на Бъркоу това не е предвидено за Тръмп.

Вторият ден от визитата на Доналд Тръмп ще започне с бизнес-закуска, а по-късно той ще разговаря с премиера Тереза Мей и двамата ще дадат съвместна пресконференция.

В сряда Тръмп и Мей ще пътуват до Портсмут, за да участват в церемонията по отбелязване на 75-тата годишнина от десанта в Нормандия.

Преди началото на посещението Тръмп заяви, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври без сделка и че на Найджъл Фарадж трябва да бъде отредена роля в преговорите за Брекзит.

- реклама -