Доналд Тръмп предложи закрила на мигрантите срещу финансиране на стената на границата с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп обяви новите си планове за строеж на стена по границата с Мексико в опит да сложи край на кризата около липсата на финансиране за федералното правителство.

Един от компромисите, които той предложи на Демократите е да осигури временна закрила на т.нар. „dreamers“ – хора, влезли нелегално на територията на САЩ като деца и на други групи имигранти, заплашени от депортация, а в замяна да получи 5.7 милиарда долара за строежа на стената.

Хората, влезли нелегално в САЩ като деца заедно с родителите си са около 700 000 души. И в момента те са защитени от програма, която им позволява да работят, но не и да получат гражданство. Вече повече от година Тръмп се опитва да анулира тази програма, а сега конкретното предложение е да я удължи с 3 години.

Паралелно с това президентът предложи да удължи с 3 години и визите на хора, които се ползват с временна закрила. Това са повече от 300 000 души от държави, където се водят войни или има бедствия, получили разрешение да пребивават и работят в САЩ в рамките на друга програма, на която Тръмп също се противопоставя.

Още преди речта на президента, след като изтече информация за нея, водещи Демократи също отхвърлиха опитите да Тръмп за сделка. Председателят на Конгреса Нанси Пелоси нарече предложението на Тръмп „неприемливо“. В нейно изявление се казва: „За съжаление, първоначалният поглед показва, че това предложение е компилация от няколко отхвърлени вече инициативи, всяка от които е неприемлива и като цяло не показва усилия да бъде възстановена сигурността в живота на гражданите“.

- реклама -