Тръмп

Доналд Тръмп поискал от Джеймс Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин за връзки с Русия

Американският президент Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми да прекрати разследване за предполагаеми връзки на бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин с Русия.

Това разкри в своя статия в. „Ню Йорк таймс“, предадоха световните агенции.

Според изданието Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари. Вестникът се позовава на служебна бележка, която Коми е написал малко след разговора.

Флин подаде оставка ден след срещата на 14 февруари заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, припомня Асошиейтед прес.

Майкъл Флин

Белият дом опроверга информацията на „Ню Йорк таймс“

„Президентът никога не е искал от Коми или от когото и да е друг да прекратява каквито и да било разследвания, включително такова, свързано с генерал Флин“, се подчертава в изявление на президентската администрация.

Пресслужбата посочва, че Тръмп многократно е изразявал мнението си, че генерал Флин е почтен човек, който е служил и защитавал страната.

Според сътрудник на Коми, който е видял служебната бележка обаче, подробностите по документа, описани от вестника, са верни, допълва Ройтерс.

ФБР

Междувременно от Демократическата партия в САЩ заявиха, че Тръмп може да е възпрепятствал правосъдието.

Чък Счумър, лидерът на Демократите в Сената, призова Републиканската партия, която подкрепи Тръмп на президентските избори миналата година, да се присъедини към исканията им за пълно изясняване на случая.

Нанси Пелоси, бившият демократически лидер в Сената, посочи, че ако посоченото в бележките на Коми е вярно, това е „атака срещу върховенството на закона“.

Миналата седмица Тръмп уволни Джеймс Коми, който бе начело на разследването за възможна намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

- реклама -