сн. БГНЕС

Доналд Тръмп официално прие да се кандидатира за втори президентски мандат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент и заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните избори в историята на САЩ.

Тръмп се качи на сцената в Белия дом в четвъртък вечерта след три нощи на пропаганда и помпозност на Републиканския национален конгрес. В своята реч той рисува друга картина на неговото сгрешено отношение към пандемията на коронавирус и представя критика към съперника му Джо Байдън, съобщава Си Ен Ен.

„Стоя пред вас тази вечер, които ми оказахте честта да ме подкрепите, горд с изключителния напредък, който постигнахме заедно през последните четири невероятни години, и препълнен с увереност в светлото бъдеще, което ще изградим за Америка през следващите четири години“, каза Тръмп.

сн. БГНЕС

Той прие кандидатурата на своята партия за президент в момент, когато нацията е преминала мрачния етап от смъртта на повече от 180 000 в резултат на COVID-19 и около 5,8 милиона случая, най-много в целия свят. Президентът отговори с ентусиазъм, като подчерта усилията на администрацията да произведе ваксина до края на годината и закупуването на 150 милиона бързи тестове, които ще бъдат разпространени в цялата страна в партньорство с Abbott Laboratories.

Тръмп беше представен в четвъртък от дъщеря му Иванка Тръмп и изнесе речта си пред около 1500 души без социално дистанциране и много от тях без маски.

сн. БГНЕС

Белият дом предложи противоречива информация за това как гостите ще бъдат тествани за COVID-19.

„Преди четири години казах, че ще се боря заедно с баща си, а четири години по-късно съм тук“, каза Иванка, след като похвали икономическите политики на баща си и мерките срещу COVID-19.

„Татко, хората те нападат, че си нетрадиционен. Но аз те обичам,защото си истински и те уважавам, защото си ефективен ”, продължи тя речта си.

„Вашингтон не е променил Доналд Тръмп. Доналд Тръмп промени Вашингтон „, каза дъщерята на президента.

сн. БГНЕС

Няколко оратори, включително вицепрезидентът Майк Пенс и икономическият съветник от Белия дом Лари Кудлоу, споменаваха пандемията в миналото време по време на форума. Към четвъртък следобед над 3600 американци са починали през трите дни на конгреса, повече от тези, които загинаха по време на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Речта, произнесена от Южната морава на Белия дом в четвъртък вечерта е демонстрация на показ на използването от Тръмп на държавни и институционални символи в полза на кампанията за преизбиране.

сн. БГНЕС

Очакваше се президентът да говори за протестите в Кеноша, Уисконсин, след полицейската стрелба по Джейкъб Блейк, 29-годишен чернокож.

Блейк бе прострелян седем пъти в гръб от офицер, докато се опитваше да влезе в микробус, където го чакат три от децата му. Рано сутринта 17-годишен от Илинойс, чиито акаунти в социалните медии показват афинитет към Тръмп, оръжия и полиция, застреля двама души и рани други на един от протестите в Кеноша.

Засега Тръмп отказва да отговоря на въпроси за двата инцидента в Уисконсин или да каже дали е видял видеоклип на Блейк, който е прострелян от полицай и не е ясно дали ще направи някакво изявление на съболезнования на семейството на Блейк или на чернокожите, разгневени от полицейската бруталност.

сн. БГНЕС

По време на конгреса не се споменаваше за събитията в Уисконсин, освен Пенс, който в сряда вечер спомена как „насилието трябва да спре“. През цялото лято Тръмп описва антиполицейските протести като наглост и участва във фотосесия пред Белия дом, където мирни протестиращи бяха обгазени и насилствено прогонени, преди да застане пред близката църква с Библия в ръка.

сн. БГНЕС

През последните три нощи президентът беше представен като доброжелателна сила, застъпник на жените и човек на човечността и съпричастността, в очевидни усилия да се противопостави на образа на политическата кариера на Байдън, както е изобразен от демократите миналата седмица.

През цялата седмица организаторите на конгреса използват чернокожи и други говорители на малцинствата, за даопровергаят впечатлението, че президентът е расист. Но Тръмп и конгреса като цяло не са се занимавали с полицейско насилие срещу чернокожи. Вместо това проблемът възниква само в исканията за прекратяване на протестите, избухнали след стрелбата на Блейк и той се представя като нарушение на закона и реда.

- реклама -