Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като президент: „Ще се върна по един или друг начин“

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом за последен път.

Двамата се отправиха към военната база Андрюс откъдето ще отпътуват  с Air Force1 към имението на Тръмп във Флорида. Вместо да бъде изпратен от водещите политици в Капитолия на САЩ след полагането на клетвата на Джо Байдън, Тръмп и съпругата му минават по червения килим в Белия дом до чакащ хеликоптер, а излитането му се отбелязва само от малък тълпа от репортери.

„Това бяха невероятни четири години“, заяви преди отпътуването си Тръмп пред група поддръжници.

Хората нямат представа колко усърдно работи това семейство през четирите ми години на поста. „Това, което сме направили, е невероятно според всеки стандарт“, каза той, преди да посочи промените, които направи в американската армия.

Тръмп
Снимка: Reuters

 

Президентът изброи това, което той вижда като най-големите постижения за времето си на поста. „Надявам се, че няма да вдигнат данъците ви, но ако го направят – казах ви!“ каза Тръмп.

Тръмп се изказа и за пандемията на коронавируса, която доминира през последните девет месеца от неговото председателство. „Направихме нещо, което е медицинско чудо и това е ваксината“, каза той. И падчерта, че вирусът е „ужасно нещо“ като за пореден път го нарече „китайски вирус“, но отдава „голяма любов“ на семейства, които са пострадали много. Броят на загиналите в Америка Covid вече е надхвърлил 400 000,.

Тръмп обеща, че ще се върне под някаква форма и пожела на новата администрация „голям успех“ за в бъдеще  без да спомене поименно Джо Байдън или Камала Харис нито веднъж.

На финала Тръмп пожела на американците „хубав живот“ и обеща, че ще се върне отново.

„Да бъда първа дама на САЩ беше най-голямата чест в живота ми“, каза и Мелания Тръмп. „Бог да ви благослови всички, Бог да благослови вашите семейства и Бог да благослови тази красива нация“, каза още тя.

Както е известно, семейство Тръмп няма да присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Последният президент на САЩ, който пропуска встъпването в длъжност на наследника си, беше  Андрю Джонсън, който изкара един мандат веднага след убийството на Ейбрахам Линкълн и приключването на опустошителната гражданска война в страната. Това се случи преди 152 години.

Сега Доналд Тръмп ще направи същото.

Преди церемонията по полагане на клетвата пред Капитолия, Джо Байдън ще бъдат посрещнат в Белия дом от главния разпоредител на президентската резиденция Тимъти Харлет вместо от Доналд Тръмп, каквато е традицията.

- реклама -