Доналд Тръмп Младши застрелял архар в Монголия

Синът на президента на Съединените щати е критикуван от природозащитници, след като стана ясно, че е застрелял архар по време на лов в Монголия, пише вестник Гардиън.

Доналд Тръмп Младши получил специално разрешение да ловува застрашеният вид дива овца от президента на Монголия.

Архарите, които се отличават с големите си рога, са считани за национално богатство в азиатската страна.

Разрешителните да бъде убит архар се контролират от „непрозрачна система, базирана на пари, връзки и политика“, се казва в доклад по темата.

„Тръмп Младши застреля архара през нощта, като използваше пушка с лазерен мерник“, казва един от гидовете на ловната дружинка, в която синът на американския президент бил съпровождан както от американски бодигардове, така и от местни охранители.

„Той забрани на водачите да нарежат архара на място. Нареди им да използват алуминиево фолио и да го пренесат, за да не наранят козината или рогата.“, допълва водача, който твърди още, че Доанлд Тръмп Младши е застрелял и друго рядко тревопасно – червен елен, за който също трябвало разрешително.

За да внесат в страната ловен трофей от застрашен от изчезване вид, американските ловци по закон трябва да представят доказателство, че отстрелването на екземпляра е допринесло за цялостното положение на животинския вид.

Администрацията на Тръмп първо отмени това правило, прието по времето на управлението на Барак Обама, след това премахна отмяната, а съд прецени, че премахването е било направено незаконно и в момента вносът на такива трофеи се извършва.

Доналд Тръмп публично отрича събирането на ловни трофеи и ги нарича „филм на ужасите“, въпреки че и двамата му синове са запалени ловци.

- реклама -