21 юли 2016, Кливланд, Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и неговата външна политика

19 юли 2016

Доналд Тръмп е официално издигнат на  за кандидат-президент на САЩ от Републиканската партия

Какво да очакваме от кандидата на републиканците на световната сцена, ако той стане президент?

Разходите за международна сигурност

Централният въпрос за Тръмп – възможностите за финансиране. Според него САЩ инвестират огромни суми в сигурността на други страни, включително държави, които притежават „грамадно богатство“.

Ако стане президент, той ще поиска разходите на САЩ за тези цели да бъдат „адекватно компенсирани“. В противен случай, САЩ трябва да се откажат от финансиране.

„Говорим за страни, които са благополучни. Ако нашите колосални разходи за защита на тези страни с грамадно състояние не бъдат адекватно компенсирани, тогава аз съм абсолютно готов да заявя: честито, вие ще се защитавате сами!“.

Той посочва, че дефицитът на търговския баланс на САЩ възлиза на 800 милиарда долара. В подобно положение страната повече не може да бъде световен полицай.

„Не можем да си позволим този лукс, както правехме по-рано“.

От изхода на преговорите за покриването на разходите ще зависи и американското военно присъствие в тези държави.

САЩ като суперсила

Влиянието на Съединените щати в света често силно се преувеличава, убеден е Тръмп. Той дава за пример ситуацията със Северна Корея: от 1953 г. по границите й има огромно военно присъствие на САЩ, в резултат на което се пази мира.

„Но едновременно с това позволихме на КНДР да стане все по-силна и по-силна, все повече да увеличава своя ядрен потенциал. Те през цялото време тестват ракети. А нашите войници седят там и гледат, как тези ракети излитат“.

Отношенията с Русия

Тръмп смята, че ще се разбере добре с руския президент Владимир Путин. И добавя, че „би било чудесно“ да имаме добри отношения с Москва, вместо да враждуваме. Но ако Русия прояви агресивност, на него ще му се наложи да реагира, уверява Тръмп, без да уточнява как именно:

„Не съм Обама, който всеки път дава пресконференция, за да обявява, че ще праща войски в Ирак или някъде другаде“.

Путин
Тръмп:„Би било чудесно“ да имаме добри отношения с Москва, вместо да враждуваме“

Ангажиментите на НАТО

Според Тръмп ангажиментите на НАТО са пряко свързани с ангажиментите на отделните страни-членки на алианса. Най-важният от тях е плащането на вноски в неговия бюджет. Ако те не правят това – следователно и САЩ се освобождават от задължението да оказват военна помощ на членките на НАТО. На въпрос дали Вашингтон ще изпълнява своите ангажименти при всички положения, той контрира: а останалите държави изпълнили ли са своите задължения към Америка? „Ако това е така, отговорът е да“, обобщава Тръмп.

Войната в Сирия, президента Башар Асад и „Ислямска държава“

Тръмп заявява, че има „много силни идеи“ как да се борим с ИД. Той отново не се впуска в детайлите. Президентът Асад нарича „лош човек“, но е убеден, че „преди да се избавим от Асад, трябва да се избавим от ИД“, защото джихадистите са „заплаха, която сега е много по-важна за нас, отколкото Асад“.

Ядрения потенциал на САЩ

Кандидатът на републиканците за Белия дом уверява, че ще направи всичко, което е по силите му, за да избегне използването на ядрено оръжие. Той смята, че отказът на САЩ от ядреното оръжие е възможен само в случай, когато всички страни се откажат от него: „Но това никога няма да се случи“.

Провалилият се преврат в Турция и реакцията на президента Реджеп Ердоган

Тръмп не критикува Ердоган. Според него САЩ имат достатъчно вътрешни проблеми с гражданските свободи:

„Не знам дали ние имаме право да четем морал. Вижте само какво се случва в нашата страна. Как можем да четем морал, когато у нас могат да застрелят полицай напълно хладнокръвно“.

Едновременно с това милиардерът хвали Ердоган за това как се е държал по време на пуча: „Отдавам му дължимото за това как се справи с положението“.

Ердоган
Тръмп: „Отдавам му дължимото за това как се справи с положението“.

Отношенията с Мексико

Тръмп обещава, че ако стане президент, САЩ ще „имат много добри отношения с Мексико“ и при това „справедливи отношения“, много по-справедливи, отколкото са сега. Според него Северноамериканския договор за свободна търговия /НАФТА/, регулиращ търговските отношения между САЩ, Канада и Мексико е „най-лошата търговска сделка, която е сключвана някога“ от Вашингтон и една от най-лошите в света. „Бих излязъл от НАФТА в някакъв момент“, уверява политикът.

Източник: „Ню Йорк Таймс“

- реклама -