Тръмп реч Варшава НАТО ЕС

Доналд Тръмп: Фундаменталният въпрос на нашето време е има ли западната цивилизация воля да оцелее

„Така както полският опит ни напомня, защитата на Запада в крайна сметка почива не само на средствата, но и на волята на народа да надделее“, каза Тръмп.

„Основният въпрос на нашето време е дали Западът има волята да оцелее.“

Това обяви американският президент Доналд Тръмп по време на речта си пред хиляди хора на варшавския площад „Красински“.

Той призова Русия да „прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и другаде и подкрепата си за враждебни режими, включително Сирия и Иран“.

Вместо това, заяви той, Русия трябва „да се присъедини към общността на отговорните народи в нашата борба срещу общите врагове и в защитата на самата цивилизация“.

Западната цивилизация се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира към променящите се условия, заяви Доналд Тръмп.

„Днес Западът… се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата убеденост и да отравят предизвикателства към нашите интереси. За да отговорим на новите форми на агресия, включително пропагандата, финансовите престъпления и кибервойната, ние трябва да адаптираме своя алианс, за да се противопоставя с нови начини и на всички нови бойни полета“, изтъкна президентът на САЩ.

Връзката между Европа и Съединените американски щати никога не е била толкова силна, колкото в настоящия момент. Това увери американският държавен глава по време на речта си.


„Трансатлантическата връзка между САЩ и Европа е толкова силна, колкото никога досега, а може би в много отношения е дори още по-силна“.

Американският президент подвърди подкрепата на Вашингтон за пакта за взаимна отбрана на НАТО.
„САЩ демонстрираха не само с думи, но и с действия, че стоят твърдо зад член пети“ на Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон на 4 април 1949 г., заяви американският лидер.
Тръмп все пак подчерта, че са нужни повече разходи за отбрана – „за собствена защита и вие знаете това. Всеки знае това Европа трябва да направи повече“, подчерта Тръмп.

САЩ не искат ЕС да е заложник на един-единствен доставчик на газ

САЩ искат да снабдяват с енергоресурси Европа, за да не може тя да е заложник на един-единствен доставчик. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в речта си, която предварително бе окачествявана като програмна.

Той заяви, че САЩ са настроени към развитие на отношенията с държавите от инициативата „Три морета“, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. „Америка иска да разшири партньорството си с вас“, каза той.

„Ние сме ангажирани да осигурим вашия достъп до алтернативни източници на енергоресурси, така както Полша и нейните съседи никога да не бъдат заложници на един-единствен доставчик на енергоресурси“, каза той.

Хлияди поляци се стекоха на столичния площад Красински да чуят Тръмп. Те заприиждаха на площада от ранна сутрин, за да заемат по-добри места. Повечето от тях носеха флагове на Полша. Трибуните и няколкото сектори на зрителите напълно се запълниха.

В зоната за почетните гости са министри, депутати, известни политици и общественици, сред които и нобелистът Лех Валенса.

- реклама -