Доминик Къмингс

Доминик Къмингс не съжалява за нарушаването на карантината, няма да подава оставка

Доминик Къмингс, най-близкият съветник на британския премиер Борис Джонсън, каза днес, че не съжалява за решението си да пропътува над 400 км от Лондон до Северна Англия.

Той заяви, че не е нарушил правилата на карантината, като е отишъл до фермата родителите си, предаде Ройтерс.

„Не съжалявам за това, което направих. Разумните хора може да не са съгласни с направеното от мен в тези обстоятелства. Но мисля, че стореното от мен всъщност е разумно при дадените обстоятелства“, каза на пресконференция Къмингс.

Къмингс е отишъл в края на март, в разгара на карантината заради коронавируса, в дома на родителите си в графство Дърам. Той и съпругата му са били болни по това време и са подозирали, че са заразени с коронавирус. Затова Къмингс взел решение да отиде там, за да може да остави петгодишния си син на грижата на родителите си, в случай че с жена му бъдат хоспитализирани, предава БТА.

„Не съм питал премиера, той самият бе болен и имаше големи проблеми“, каза Къмингс пред репортери.

Той добави, че не е подавал оставка и дори не е обмислял подобен ход.

Къмингс, който по-късо бе диагностициран с коронавирус, поясни, че е отишъл само веднъж до Дърам, не е спирал по пътя никъде, а в самата ферма е отседнал с жена си и сина си в отделна сграда, не е контактувал пряко с никой от родините си и се е върнал в Лондон на 13 април.

Съветникът на премиера обясни действията си с това, че е получил заплахи и е чувствал, че той и семейството му са в риск.

„Има истории, в които се казва, че съм се противопоставил на карантината и не съм се интересувал от последиците и смъртните случаи“, каза той.

„Аз се застъпвах за карантината и не й се противопоставях“.

„Но историите (в медиите) създадоха лоша атмосфера около моя дом. Бях обект на заплахи от насилие и имаше постове в социалната мрежа, които призоваваха за това, а в репортажите на медиите се виждаше (къде е) моя дом“, допълни съветникът.

„Освен това бях притеснен, че (…) ситуацията може да се влоши“.

Къмингс допълни, че също така се е притеснявал за сигурността на съпругата и детето си, докато е бил на работа в Лондон и не съжалява, че в крайна сметка е отишъл с тях в провинцията.

Скандалът предизвика вълна от публично недоволство.

- реклама -