маска

Домашни любимци и коронавирус: Трябва ли да разхождаме кучето с маска?

По време на големия пик на коронавируса в Китай, видяхме, че местните хора бяха сложили маски и на кучетата си. Затовa мнозина днес се питат – има ли опасност домашните ни любимци да се заразят с COVID-19 и да ни го предадат?

На този етап такава опасност не е регистрирана, категорични са от Световната здравна организация. Няма риск, че домашните любимци са податливи на коронавируса или да са преносители на инфекцията.

В Китай има няколко случая, в които заразени с вируса стопани са подали сигнали, че кучетата им не се чувстват добре, но тестовете не са доказали COVID-19.

Все пак от СЗО препоръчват ако сте болни от опасния вирус, да прехвърлите грижите за четириногите на някой друг. Най-малкото защото не бива да излизате навън. Освен това дори и да сте здрави, по време на пандемията избягвайте да се гушкате с любимците си и винаги мийте добре ръцете си след игра с тях.

Трябва ли да слагаме маски и на кучетата?

Това не е никак препоръчително, защото маските могат да стресират животните и да пречат на нормалното им дишане. Ако все пак искате да предпазите максимално любимците си, поддържайте изключително висока хигиена, почиствайки внимателно лапите и козината им след разходка. Също така винаги измивайте ръцете си, когато им слагате храна и вода. Не позволявайте на кучетата и котките да ближат ръцете и лицето ви.

 

- реклама -