сн. Фейсбук

Дом от сфери – за любителите на нестандартните решения

Продава се уникална къща без нито един ъгъл.

Този семеен дом недалеч от Бризбейн не прилича на никой друг заради нестандартната си архитектура. Проектиран е от австралийския архитект Греъм Бърчейл като дипломна работа в началото на 80-те години на миналия век.

сн. Фейсбук

Идеята е била да се експериментира с жилищни постройки от феробетон, използван често за строежа на плавателни съдове. След построяването на къщата, наречена Bubble house, Бърчейл заживява със семейството си в нея. Сега тя се продава, защото собствениците искат да се преместят по-близо до децата и внуците си, които живеят на около час и половина път.

сн. Фейсбук

Необичайната къща е построена от 11 сфери, като най-големите са с диаметър 9 метра. Домът е на 2 етажа и предоставя площ от 1050 кв. м.

сн. Фейсбук

В него няма никакви ъгли, което е наложило изработването на специални мебели. Кръгли са и прозорците, повечето от които се отварят като ирисова диафрагма.

сн. Фейсбук

На първия етаж са разположени трапезария, кухня, библиотека, кинозала, перално помещение, а горе са спалните, бани и още една библиотека. В подземното ниво има винарна, работилница и гараж за четири автомобила. Кръгла е и камината на две нива, също проектирана специално за къщата.

- реклама -