Долната камара в британския парламент няма да разгледа новата сделка за Брекзит

48 часа след първия опит, втори опит на Борис Джонсън да получи заветното „Да“ на сделката за напускане. Предложението му за разглеждане на споразумението в Камарата на общините беше в ръцете на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който трябваше да реши дали да допусне вот по въпроса.

Бъркоу обяви решението си да не допусне до гласуване споразумението, поради факта, че няма промяна в същността и в обстоятелствата около гласуването на документа.

Договарянето на споразумението от премиера очевидно е в интерес на британската икономика – написа малко по-рано финансовият министър Саджид Джавид в писмо в отговор на искане на парламентарна комисия за представи икономически анализ на новата сделка.

Досега от Брюксел няма отговор дали ще одобрят отлагане на Брекзит. Неяснотата напряга и европейските партньори на британците. От Париж говорителка на правителството настоя за ясни отговори от страна на Лондон. От Берлин външният министър Хайко Маас изрази надежда долната камара на британския парламент да действа отговорно и да вземе решение днес, въз основа на което да има организирано напускане. Но допусна и удължаване на процеса.

- реклама -