Долината на приказните комини

Едно от най-тайнствените и магически места на Кападокия (което на персийски означава „Страната на красивите коне”) в днешна Североизточна Турция е издълбаното в скалите градче Йозконак.

Наричат местността Долината на приказните комини. Разказват, че там някога са живели феи и духове, които изпълнявали всякакви желания. Самите комини представляват вулканични образувания, оформени под въздействие на вятъра и водата, а в горната си част имат нещо като шапчици. В тези скални чудеса има изсечени жилища и няколко храма. Цял пещерен град, разположен на 12 етажа! Но кой е живял там?

Според откривателя на Йозконак, турския археолог Джайдабар, обитателите му били много дребни на ръст човешки същества. Стените на малките помещения са красиво изрисувани. Отделните стаи са свързани с тунели, облицовани в злато. Има също големи зали за тържествени срещи, складове, винени изби, хранителни магазини и даже кошари за животни. Къде са изчезнали джуджетата от Йозконак и оставили ли са още следи в околността – днес никой не знае…

А реалността е такава

Преди повече от 15 милиона години в историческата област, позната днес като Кападокия е имало няколко активни вулкана. Бълваната от тях лава е образувала в района огромен пласт от туф, който на места достигал дебелина межди 100-150 метра. Вследствие на ерозията и изветрянето на туфовия камък са се образували странни и интересни скални образувания, известни днес като „Вълшебните комини“.

 

- реклама -