долар

Доларът пада, американските акции се покачват след клетвата на Тръмп

Американските акции се повишиха, а доларът падна в петък, след като Доналд Тръмп положи клетва като 45-тия президент на Съединените щати.

Предаването на властта в най-голямата икономика идва с обещанията на бизнесмена да въведе мерки за насърчаване на растежа и намаляване на данъците в страната.

Най-използваният индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар „Дау Джоунс“ обяви повишение на акциите с 0,5%. Вторият индекс S&P 500 отбеляза ръст от 0,3 на сто.

Експертите прогнозират Тръмп да „взриви“ международните търговски сделки и да задържи САЩ на първо място в световната икономика.

„Ще се положат всички решения за търговия, за данъците, за имиграцията и външните работи, за да се възползват американските работници и семейства“, казва той. „Ние трябва да защитим нашите граници от опустошенията на други страни, които крадат нашите фирми и унищожават нашите работни места“, заяви още новият държавен глава.

Запасите на страната намалиха своите печалби след речта, въпреки че бележеха положителни тенденции през целия следобед вчера.

Докато анализатори аплодират идеята за намаляване на данъците, те се страхуват и че Тръмп може да започне търговска война.

Малко след церемонията Белият дом обяви, че планира да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия и че САЩ ще се изтегли от него, ако не получи „честна сделка“.

Междувременно доларът падна спрямо еврото, британската лира и йената. Според президента той беше твърде висок.

В деня на иногурацията на Тръмп китайската икономика се зарадва на първия си голям растеж от две години насам. Така втората в света икономика отчете ръст от 6,8% за последното тримесечие на 2016 г., отбелязва АФП.

- реклама -