Арабаджиеви

Документите с искането за екстрадиция на Арабаджиеви са получени вече в Испания

Документите с искане за екстрадиция на семейство Арабаджиеви са преведени на испански и са изпратени от българска страна на испанските власти и доколкото знам, са получени при тях.

Това съобщи изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Сега предстои испанската държава да насрочи кога ще бъде изслушването на Арабаджиеви пред техните власти

Вчера Георги Семерджиев, в чиято къща са арестувани Маринела и Ветко е бил освободен, защото швейцарската страна е оттеглила искането си за арест и за екстрадиция, коментира по-рано пред БНТ зам.-главния прокурор Иван Гешев. Той обясни, че искането е за трафик и разпространение на тонове кокаин и за пране на пари към Жоро Шопа е с давност 2004 – 2006 г. „Ситуацията с Арабаджиеви е следната – лицата са задържани, след като българската прокуратура и българските специални служби са установили къде се намират. И в началото на януари сме поискали от испанските власти да установят къде се намира имотът на Георги Семерджиев – известен като Жоро Шопа, след това да извършат претърсване и изземване и в случай, че там се намират издирваните, да извършат съответните действия“, заяви Гешев. Той посочи, че не може бъде вменявана вина на българските служби за това, че са си свършили добре работата. „Работата по издирването беше на френските и испански служби. Българските правоохранителни органи са си свършили най-добре работата“, каза още зам. главният прокурор.

Гешев обясни, че има два варианта за връщането на Арабаджиеви в София. Единият е по-бърз – ако те дадат съгласие, в рамките на 15-20 дни ще бъдат върнати в България. В случай, че не дадат такова съгласие, в рамките на няколко месеца ще мине съдебната процедура на две инстанции и испанският съд ще реши дали да бъдат екстрадирани.

- реклама -