затлъстяване, коронавирус, рискове, COVID-19

Доказано: Затлъстяването увеличава риска от коронавирус и намалява ефекта на ваксината

Затлъстяването увеличава риска от смърт от коронавирус с почти един и половина пъти, а също така може да намали ефективността на ваксината срещу вируса.

Това показва проучване на американски учени, публикувано от Guardian.

Според проучването затлъстяването увеличава риска от смърт от заболяване, причинено от COVID-19, с 48%. Освен това, според констатациите на учените, коронавирусната ваксина може да бъде по-малко ефективна за хората с наднормено тегло.

Учените са открили, че хората с индекс на телесна маса над 30 са изложени на по-голям риск от заразяване с коронавирус по всички възможни начин.

По този начин рискът за това наднормени хора да стигнат до болницата поради коронавирус се увеличава със 113%, а опасността от тежко изкарване на заболяването и престой в интензивно отделение се увеличава със 74%.

Изследването на учени от университета в Северна Каролина, публикувано в научното списание Obesity Reviews, е поръчано от Световната банка. Отбелязва се, че работата на учените е мета-анализ, комбиниращ данни от много изследвания, проведени по целия свят, включително Италия, Франция, Великобритания, САЩ и Китай.

Изданието отбелязва, че САЩ и Великобритания имат едни от най-високите проценти на затлъстяване в света. Повече от 40% от американците са с наднормено тегло, във Великобритания повече от 27% от възрастните са със затлъстяване.

- реклама -