алкохол, вино, умствени способности, изследване

Доказано: Умерената консумация на вино подобрява умствените способности

Ако човек пие умерено количество вино за дълго време, това може не само да не се влоши, но дори леко да подобри умствените му способности.

Това заключение направиха учени от САЩ и Китай, които наблюдаваха 20 хиляди души в продължение на почти 10 години.

Описание на техните изследвания беше публикувано в научното списание JAMA Network Open.

От 1996 до 2008 г., изследователите редовно проверявали умствените способности на жителите на САЩ, използвайки телефонни анкети. Тестовете се отнасят по-специално до паметта, общите знания, владеенето на майчиния език и речника. Освен това учените събрат различни статистически данни – по-специално колко алкохол пият участниците в изследването.

19,9 хиляди души са били включени в извадката за изследването, от които 60% са жени, а 85% са хора от европейски произход. Средно учените следят състоянието на участниците в проучването за малко над 9 години.


Всички те пият сравнително малко вино – жените не повече от 8 единици седмично, а мъжете не повече от 15.

При научни изследвания количеството алкохолна напитка, съдържащо 10 ml или 8 g чист алкохол, се нарича единица, или напитка. Например, чаша вино със сила 12% с обем 125 мл съдържа 1,5 единици алкохол.

В резултат на анализа учените стигнаха до извода, че в такива пропорции алкохолът, съдържащ се във виното, влияе положително на мозъка.

„Нашето проучване, въпреки благоприятните резултати за пиещите, не призовава хората да се втурнат към баровете, за да докажат резултатите от проучването“, каза един от авторите на работата Чангвай Ли, епидемиолог от университета в Джорджия.

„Напротив, настояваме, преди всичко, да обърнем внимание на негативни последици от злоупотребата с алкохол. „

- реклама -