Доказано: Омикрон заразява домашните кучета и котки

Испански ветеринари са установили, че Омикрон достатъчно често прониква в организма на домашните котки и кучета от заразените им стопани,

но това става по-рядко в сравнение с други варианти на COVID-19, пише в публикация в електронната библиотека bioRxiv, цитирана от БТА.

„Наблюденията ни показват, че новите варианти на коронавируса могат да се предават от хора на животни, но отстъпват по заразност и ефикасност на предишните разновидности на SARS-CoV-2.

Това още веднъж подчертава необходимостта да се следи разпространението на COVID-19 сред животни“, пишат изследователите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриха редица примери за това как COVID-19 или подобни на него патогени са проникнали в популациите на много диви и домашни животни.

Учени от САЩ откриха антитела срещу коронавирус в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди това изследователи намериха доказателства,

че вирусът може да зарази норки, лъвове, тигри, енотовидни кучета и много други диви животни.

Испанските ветеринари под ръководството на Сандра Баросо-Аревало от Мадридския университет са се поинтересували дали има разлики в това отношение между Омикрон и предишните варианти на болестта.

Учените предполагат, че големият брой мутации в генома на тази разновидност може да е повлиял значително на способността му да прониква в организма на домашните животни.

За да проверят тази хипотеза, Баросо-Аревало и нейните колеги са събрали проби от слюнка на 30 котки, 50 кучета и един заек,

чиито стопани са се заразили с COVID-19 в периода между декември миналата година и март тази година.

Пробите впоследствие са анализирани с PCR тестове и системи за геномно секвениране.

Изследователите са установили, че следи от частици от варианта Омикрон са присъствали в тялото на приблизително 10 процента от домашните любимци, включително седем котки и едно куче.

Според собствениците им в нито един от тези случаи питомците им не са проявили признаци на тревожност,

потиснато настроение или други симптоми на зараза с COVID-19, което свидетелства за леко протичане на заболяването.

- реклама -