ЕМА, ваксина, одобрение, ковид, Великобритания

Докато чакат „зелена светлина“ за ваксината, Pfizer вече са произвели стотици хиляди дози

Вчера стана ясно, че една от разработваните ваксини срещу COVID-19 има 90% успеваемост. Тя се произвежда в Антверпен, където се намира европейската централа на Pfizer, също така и в американския щат Мичиган.

„Вече сме произвели стотици хиляди дози и на двете места“, каза Коен Колперт от белгийската компания Pfizer пред местните медии.

Ваксината все още чака „зелената светлина“ от здравните власти. Pfizer и „BioNTech“ обявиха, че планират да доставят 1,3 милиарда дози до 2021 година. Европейската комисия води преговори с тези компании за договор за доставка на 300 милиона дози за държавите-членки.

Ваксината се изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий.

Това може силно да затрудни доставката й, съобщава Прес асошиейшън. Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън счита, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения и за останалите страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.

- реклама -