интервю

„Дойче веле” съди Турция заради конфискувано интервю

„Дойче веле” съди Турция след като канцеларията на турския спортен министър конфискува записа на негово интервю пред медиата. Делото е заведено в граждански съд в Анкара.

„Дойче веле” припомня, че е интервюирала турския министър на младежта и спорта Акиф Чагатай Калъч. Това се е случило на 5 септември в предаването „Конфликтна зона”. Зададените от екипа въпроси са били „предварително съобщени на министерството”.

интервю
Министърът на младежта и спорта на Турция Акиф Чагатай Калъч

Темите са включвали неуспешния опит за преврат през юли и последвалата вълна от арести, свободата на медиите и правата на жените в страната. Веднага след интервюто представители на министерството конфискували записа, посочват от „Дойче веле”.

„Тези действия нямат нищо общо с върховенството на закона и демокрацията. Призоваваме турската страна веднага да върне по юридически канали нашия видеоматериал”. Това се казва в изявление на генералния директор на „Дойче веле” Петер Лимбург.

Версията на Анкара

В своя изявление от 6 септември турското министерство обясни, че зададените въпроси в рамките на интервюто не били тези, които са били предварително обявени.

- реклама -