Договорихме внос на български тютюн в Китай

Договорихме внос на български тютюн в Китай

Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа, категоричен беше китайският премиер Ли Къцян на пресконференция в рамките на Седмата среща на върха „16+1” . Според него схващането, че форматът разделя Европа, е недоразумение.

Искаме да видим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна, заяви той и подчерта, че отношенията ще бъдат програмирани в съответствие с европейската нормативна база и правила.

Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните в Централна и Източна Европа, каза още Ли Къцян.

Той и Борисов са се договорили за внос на български тютюн в Китай. „Разбрахме се за внос на до 10 млн. тона тютюн на пазара на Китай”, заяви китайският премиер.

„Знаете, всяка година колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн. Именно затова неколкократно сме говорили, дори ако трябва, те да дадат свои сортове. Да направим така, че да има пазар на продукцията”, отбеляза от своя страна Бойко Борисов.

„Помните, когато решихме да сменим засаждането на тютюна с карамфили или рози, или фризьорски салони, каква съпротива имаше. Затова сме работили в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн”, допълни той.

Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа, отбеляза Къцян. По думите му няма да се наруши балансът на пазара на тютюневи изделия на Китай.

Според българския премиер срещата „16+1” е рядък шанс да се даде тласък в сътрудничеството между Европа и Китай.

„С думите си Ли Къцян не само опровергава твърденията, че това е формат, който едва ли не разделя Европа, а дава много ясна гаранция, че може да ползваме възможностите, които Китай има като пазар, туристи, високи технологии, в сферата на селското стопанство, като един истински равностоен партньор във време, когато светът се тресе от търговски войни, от санкции и ембарго по всички видове направления”, посочи още Борисов.

Според председателя на Държавния съвет на Китай сътрудничеството „16+ 1” трябва да остане във формат, който да е приобщаващ и за други участници. То трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността, категоричен беше той.

Приветстваме участието и на други наднационални, международни институции, организации, които работят с нас за това приобщаващо развитие, каза Къцян.

- реклама -