Договорихме се с Русия за бързо решаване на казуса АЕЦ Белене

Съвместна работна група, която ще разгледа възможните варианти за АЕЦ „Белене“ ще бъде създадена между България и Русия.

Това са се договорили министър Теменужка Петкова и представители на Държавната корпорация за атомна енергия на Русия „Росатом“. Предстои експертите да достигнат до изгодно и двете страни решение в максимално кратки срокове.

620 млн. евро глоба за България заради Белене

В средата на юни арбитражен съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да заплати неустойка в размер на 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“. Решението е във връзка с жалба на руската компания заради отказ на страната ни да стори АЕЦ „Белене“.

Продължаваме да работим заедно по АЕЦ Козлодуй

Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй“ и руската компания „Росатом“ ще продължи. Министър Петкова подчерта, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

Всички дейности в АЕЦ „Козлодуй“ се изпълняват по график. По този начин България ще може и през следващите години да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия от атомната централа.

Петкова: “ Българската страна високо цени коректността в съвместната работа с „Росатом“.

- реклама -