След решение на тристранката: От догодина над 2 млн. собственици на коли ще плащат по-високи данъци

шофьорите коли данък

Около 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка върху тях, показват изчисления на Българската стопанска камара. Това стана ясно след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше приет пакета с изменения в данъчните закони за догодина.

По-висок данък ще имат колите над 15 години и тези с катализатор, защото няма да се възползват от облекчения.

 

Въпреки че социалните партньори гласуваха единодушно в подкрепа на предложенията, от КТ „Подкрепа“ възразиха срещу новата формула за изчисляване на данъка върху автомобила, която включва възрастта на колата и екостандарта ѝ.

Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението, тъ като те купуват по-стари автомобили:

„Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата“. 

От следващата година се предвижда да отпадне данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор.

„Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите“. Това заяви на брифинг Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, според която може да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина.

С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище. Предвиждат се промени и в начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Радосвет Радев от БСК заяви, че нейните членове категорично не са съгласни за увеличението на максимални осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.