Министерство на туризма

Догодина отваря врати център за обучение на кадри в туризма

През 2019 г. се очаква да отвори врати квалификационен и преквалификационен център за кадрово обучение и практика към министерството на туризма, който ще е в координация с образователното ведомство и е насочен основно към изпълнителските позиции.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Тя изтъкна, че основното предизвикателство за сектора са човешките ресурси и отбеляза, че кадрите са важни за устойчивостта му, защото те формират повече от 90 процента от туристическа услуга, която се предлага.

За центъра министърът каза, че предстои финализиране на структурирането му и определяне на местоположението. С Министерството на образованието се работи по учебните планове и програми, за да се види връзката между потребностите на сектора и какви кадри реално се подготвят. Министърът уточни, че в центъра ще квалифицират и преквалифицират не само току-що завършили кадри, но и всички които желаят да се преквалифицират, вече са работещи или искат да се усъвършенстват.
Министърът напомни, че миналата година бяха направени промени в Закона за трудовата мобилност, които са позволили над 4000 сезонни работници да бъдат наети и тази мярка продължава и този сезон.

Ангелкова обяви, че предстоящият летен сезон се очаква да е успешен като предишния и изтъкна, че сега ръстът на заявените полетите за Варна и Бургас е между 15 и 25 процента.

- реклама -