Добруджанската баница стана защитен географски продукт на Румъния. Тя се бори за това от 2017 година.
Това каза пред БНР проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН.
„Доколкото разбирам, това ще бъде истинският произход на този продукт пред света. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния,
ще имат права върху продукта и разбира се, съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница“, добави проф. Кочева.
По думите ѝ в Добруджа тази баница не се нарича добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма.
„На нашата интерактивна кулинарна карта, тази кавърма, разбирайте баница, е налице и това е едно поредно доказателство, че тези теренни проучвания, които ние правим,
са много сигурен атестат за българския характер на някои спорни езикови и кулинарни факти“, каза проф. д-р Ана Кочева.
Тя добави, че добруджанската баница е характерна за всички български села от този регион.
Вижте още:
- Българската баница влезе в Топ 10 на най-вкусните ястия в света – Flashnews
- Българската баница – със световно признание – Flashnews
- Хрупкава закуска: Вкусна баница с кисело зеле – Flashnews
- Вкусна закуска: Пухкава баница с готови кори и бакпулвер – Flashnews
- Тесла: Баницата ни все по-солена, цените на брашното, сиренето и олиото хвърчат – Flashnews