Female doctor holds a face mask with - Omicron variant text on it. Covid-19 new variant - Omicron. Omicron variant of coronavirus. SARS-CoV-2 variant of concern

Добри новини: Проф. Кантарджиев и СЗО обявиха кога свършва COVID

Добри новини за края на пандемията. Проф. Тодор Кантарджиев и СЗО обявиха кога свършва COVID-19 у нас и в Европа.

„Хубавото за Омикрон е, че

много нисък процент

влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването.“ Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко, заяви той.

Според резултатите от секвенирани проби

едва 7 души от 227 с Омикрон

са на болнично лечение

уточни проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски показатели на брой хора в болници.

„Към края на пролетта

ще имаме рязко намаляване

на случаите дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира той и допълни, че здравната система ще може лесно да ограничава отделни взривове на заболяемостта наесен.

Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни, обобщи Кантарджиев. Според него ефектът на

въвежданите мерки

трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението.

Смесена инфекция на грип и коронавирус е рядкост, каза още Тодор Кантарджиев.

Повече от половин милион души у нас

са си сложили трета, бустерна инжекция

допълни специалистът.

Вече 40-50 години се работи по универсална ваксина срещу грип, но всяка година СЗО променя състава на противогрипните ваксини, коментира още проф. Кантарджиев по темата за разработването на универсална ваксина срещу Covid-19. По думите му универсална ваксина се изработва много трудно.

Вариантът Омикрон

придвижи Covid пандемията

в нова фаза и е възможно да доведе до края ѝ в Европа. Това заяви в неделя регионалният директор на Световната здравна организация за Европа.

„Правдоподобно е регионът да се движи към крайната фаза на пандемията“, заяви Ханс Клуге в интервю за АФП и допълни, че Омикрон може да зарази 60% от европейците до март.

Когато настоящата вълна на Омикрон в Европа затихне, „ще има доста седмици и месеци с глобален имунитет – или благодарение на ваксините, или тъй като хората ще имат имунитет след заразяване, а също и снижаване на сезонността“.

„Очакваме да има

период на затишие преди Covid-19

вероятно да се завърне към края на годината, но не задължително под формата на пандемия“, каза Клуге. Също в неделя Антъни Фаучи, шеф на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, изрази сходен оптимизъм.

„Случаите на Covid-19 рязко намаляват в части от САЩ, нещата изглеждат добре“, каза той пред тв Ей Би Си нюз. По-рано и регионалният офис на СЗО за Африка обяви, че

случаите на Covid-19 рязко са намалели

в региона и че смъртните случаи също намаляват за първи път от пика на доминираната от Омикрон четвърта вълна.

- реклама -