Добра новина за пенсионерите: Скачат парите на над 700 000 души от 1 октомври (Видео)

Добра новина за пенсионерите: Скачат парите на над 700 000 души от 1 октомври. Засега не се очертава

актуализация на минималната работна заплата от 1 юли,

заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди началото на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат предлаганите от правителството антикризисни мерки.

Аз очаквам всички антикризисни мерки, в подкрепа на

българите по време на инфлация, да минат през НСТС с консенсус, заяви социалният министър, цитиран от БТА.

Относно пенсиите Гьоков обясни, че са се опитали в рамките на възможностите на бюджета българските пенсионери да получат най-справедливото увеличение. Общият размер за увеличението е от 1,6 млрд. лв.

Министърът обясни, че от 1 октомври предстои ново

„модифицирано осъвременяване на пенсиите“. По думите му това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро.

„Това е проблем за българската пенсионна система“, отбеляза Гьоков и обясни, че очаква  770 хиляди пенсионери да получат средното увеличение с 15 процента.

Асен Василев за цените:

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на антиинфлационните мерки в съвета за тристранно сътрудничество.

„Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете“, заяви той.

Социалните партньори критикуваха мерките на правителството, че не са правилно насочени към нуждаещите се групи. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка, Василев отговори:

„Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението“.

Шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво като покажат талона на автомобилите си, уточни министър Василев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено