Добра новина! Създават здравословен шоколад!

Ще ядем ли здравословен шоколад?

Учени откриха, че електричеството може да помогне за създаването на вкусен шоколад без мазнини. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието PNAS.

Шоколадът, особено неговата „черна“ разновидност, притежава множество полезни за човешкия организъм свойства.

  •  подобрява работата на сърцето,
  • намалява шансовете за развитието на диабет и инсулт,
  • стимулира мозъчните клетки,
  • благотворно влияе върху други органи на нашето тяло.

От друга страна не трябва да консумираме шоколад в големи количества, защото той съдържа прекалено много мазнини и захар, които могат да сведат до нулата всичките му полезни свойства.

milk-chocolate-271176_1280

Проблемът:

Производителите на шоколад не могат да се справят с мазнините. Понижаването на дела на мазнините в шоколада под 40% води до рязко увеличаване на неговата издържливост. Както и до бързото замърсяване на всички машини за производството на сладкарски изделия.

Екип учени от Университета Темпъл във Филаделфия в сътрудничество с компанията Mars Chocolate са открили начин как да понижат дела на мазнините в шоколада най-малко с още 10%.

Проблемът е в това, че шоколадът не е чиста течност, а суспензия – своеобразна мазна „супа“, в която плават малки твърди частички какао, захар, млечни продукти и други компоненти. Изучавайки размерите на тези частици и тяхното поведение авторите на изследването са достигнали до извода, че

тяхното движение може да бъде ускорено с помощта на електрическото поле.

То принуждава разпръснатите частици да се обединяват в удължени мехурчета, което облекчава тяхното движение при ниска концентрация на мазнини.

Шоколадова торта
Шоколадова торта

Учените са доказали своята идея на практика, използвайки мощностите на Mars Chocolate. Прилагайки електрическо поле със сила от 1600 волта на сантиметър, те са успели да намалят издържливостта на шоколада с 43%.

Това позволява да се намали делът на мазнините в него от 40% на 31,8%.

Този метод ще позволи на сладкарите да направят шоколада по-полезен за здравето, без да се губят неговите прекрасни вкусови качества.

- реклама -