добра новина

Добра новина! Лошите кредити намаляват

Добра новина. Макар и с не много бързи темпове, свиването на дела на лошите и преструктурираните кредити се наблюдава през почти всички месеци на 2015 и 2016 г. Това показва паричната статистика на Българската народна банка

Експертите обесняват намаляването на лошите кредити с желанието на банките да оправят своите баланси преди извършването на прегледа на активите и на стрес тестовете.

Банките продават проблемините си  кредити

От почти две години банките възприеха практиката да продават проблемните си вземания на специализирани компании, които ги взимат срещу определена отстъпка.

Преди година на пазара на лоши кредити бе сключена рекордната за онзи момент сделка по продажба на пакет дългове за 50 млн. евро („Ти Би Ай кредит“ прехвърли портфейл на „APS България“). Статистиката отчете това със спад на проблемните кредити в банковата система с 0.4 процентни пункта.

По данни на „Капитал“ през първото полугодие на тази година банки и дружества за бързи кредити са продали портфейли за 424 млн. лв. До края на лятото се очаква да бъдат сключени още пет сделки, с които се предлагат за продажба заеми за 550 млн. лв.

- реклама -