Хитрино
Снимки: МВР

Добра новина! Изтеглиха и последната цистерна от Хитрино (ВИДЕО)

Приключи успешно операцията по извеждането и на последната цистерна от ж.п. гарата в Хитрино, съобщиха от МВР.

В операцията по обезвреждането на цистерните от дерайлиралата влакова композиция в района на ж.п. гарата в Хитрино участваха 771 служители на МВР, експерти и специалисти, както и 223 единици техника.

Отчетът на МВР

МВР припомня, че сигналът за инцидента в Хитрино е получен на 10.12.2016 г. в 5.42 часа.  Първите сили – два пожарни автомобила, се отправят към мястото в 5.43 часа и пристигат в 6.00 часа /разстоянието до с. Хитрино е около 20 км/. Минути по-късно към района се отправят още пожарни и транспортни автомобили с общо 80 служители на РДПБЗН – Шумен.

Чрез Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са предислоцирани  пожарни автомобили от Търговище и Разград, сили и средства от секторите Специализирани оперативни дейности  – Русе, Варна, Велико Търново, с оборудване за търсене и спасяване.

Изпратен е също така мобилен команден пункт от РДПБЗН – Велико Търново с цел осигуряване управлението на действащите екипи. На мястото на произшествието в рамките на два часа са съсредоточени автомобили и служители на ГДПБЗН, полицаи от ОДМВР – Шумен, от Зоналното жандармерийско управление – Варна и Бургас. Съсредоточени са и екипи на Спешна помощ от Разград, Търговище, Шумен и Варна. Осъществен е контакт с Министерството на здравеопазването за нуждата от транспортиране на пострадали, както и с Министерството на отбраната във връзка с готовност за изпращане на хеликоптер.

При пристигане на мястото на инцидента дежурната смяна заварва следната обстановка: на около 400-500 м по протежение на железопътните релси и около 100 м в дълбочина има мащабни разрушения, горят многобройни пожари, предизвикани от взрива. Част от цистерните са дерайлирали, като от две от тях има изтичане на газ, придружен с пламъчно горене.

Служителите от РСПБЗН – Шумен незабавно предприемат действия за търсене и спасяване на пострадали, охлаждане на горящите цистерни и гасене на част от сградите в близост до обърнатите цистерни. Извършва се разузнаване на обстановката и с помощта на жители от с. Хитрино са установени възможните места с пострадали и затрупани хора, откъдето са намерени и изведени шест човека с множество термични, разкъсно-контузни и порезни рани.

С екипи на ЦСМП в МБАЛ – Шумен са откарани пострадалите при инцидента, които са прегледани и, в зависимост от състоянието им, са настанени за лечение в различни болници. За оказване на психологична помощ на засегнатите жители на населеното място в с. Хитрино са изпратени петима психолози от лабораториите във Варна и Плевен на Института по психология на МВР. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени.

Със заповед на директора на ГДПБЗН в 6.00 часа е въведен планът за действия при извънредни ситуации на ГДПБЗН, а със заповед на министър-председателя е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите “Действия при големи катастрофи (автомобилни, железопътни, по вода и авиационни)”.

За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб.

Разпоредено е на БДЖ да организира изпращане на локомотив за изтегляне на задната част на композицията (12-те незасегнати вагона), като около 11.00 часа е дадено разрешение да започне изтеглянето им до град Плиска. Изпратени са и два крана от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ , които да вдигнат дерайлиралите вагони.

На 10.12.2016 г. е установено изтичане на газ пропилен. Започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми. Извършена е евакуация на хората от селото. Осигурено е денонощно дежурство на жандармеристи и полицаи с оглед опазване на имуществото на хората. Стартират операциите по преточването на опасните цистерни и тяхното извеждане на безопасно място.

Екипите работят при изключителен риск – продължават непрекъснатите дейности по обезопасяването на разхерметизираната цистерна, въпреки тежките метеорологичните условия – ниски температури и силен вятър, които затрудняват аварийно-възстановителните дейности.

Междувременно е осигурена възможност през деня за безопасно съпровождане и извеждане на жителите да нахранят животните си или при крайна необходимост да вземат от домовете си лекарства и лични вещи.

- реклама -