До вторник проходът Петрохан ще остане затворен

До вторник проходът Петрохан ще остане затворен. След обилните дъждове вчера пътят там е повреден.

При посещението си в района вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов увери, че се полагат усилия още утре Петрохан да бъде отворен за движение в една лента.

Според вицепремиера основната причина за бедствената ситуация е запушването на водосток.

Милиони левове ще трябват за отстраняване на щетите от наводнението във Вършец.

Това стана ясно още при посещението на вицепремиера и ресорен министър в оставка в района на бедствието.

Преминаващата през Вършец река Ботуня вече се прибира в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са седем моста.

Има разрушен водопровод в кв. „Заножене“ и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Вицепремиерът Караджов и зам.-кметът на община Вършец Иван Лазаров обходиха днес поречието на река Ботуня – от града до квартал „Заножене“.

„Такава буря не е имало повече от 50 години, щетите са огромни“, каза Лазаров:

„Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, за да може да се възстановят щетите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината,

щетите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година“.

От Балкана над „Заножене“ водата е изтръгнала цели дървета и ги е влачила. Няма пострадали и бедстващи хора.

„По-голяма част от инфраструктурата е разрушена, има много хора, които живеят от другата страна на реката, които в момента са без никакъв достъп до имотите си.

Разрушена е и ВиК структурата, която отива до тези имоти.

На първо време задължително трябва да се възстанови водоподаването и след това лека-полека да се отстраняват щетите“, каза Лазаров.

Водата се отдръпва в коритото на Ботуня, комисия ще определи щетите, нанесени във Вършец.

Нормализира се обстановката и по долното течение на река Ботуня в община Криводол, където придошлите води предизвикаха разливи. Нивото на водата намалява и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където също беше обявено частично бедствено положение, започна отводняване на терени и приземни етажи, каза заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

„Хубаво е, че водата от нощта – от към един часа, започва да се връща в коритото, нещата се нормализират в село Ракево.

Утре ще пусна една заповед за комисия, която да обиколи и да направи оценка на нанесените щети както на общинските (обекти), така и на домовете на хората в селото.

Също така са формирани две групи, които с ресурсите, с които разполага общината – помпи за отводняване,

подръчни средства и материали, отива на терен, за да помага на хората за отводняване на дворове и наводнени жилищни сгради“.

- реклама -